PORIJEKLO I ZNAČENJE IMENA: PRONAĐITE SVOJE IME I SAZNAJTE ODAKLE POTIČE I ŠTA ZNAČI

Poreklo i značenje imena na slovo “K”

KATARINA / KATERINA

Katarina je žensko ime koje je skraćenica grčkog imena Aikatheríne. Latinska forma imena je Catharina. Samo značenje imena nije potpuno razjašnjeno.
Po jednom tumačenju izvedeno je od grčke reči “hekateros” što znači “svaki od oboje”.
Po drugoj teoriji ime vodi poreklo iz grčkog “katharos” (katarza) u značenju “čistoća, čistoća emocije”. Starogrčki (eolski) “ai” znači uvek, a katharaa – čist, dakle, uvek čista.
Takođe se pominje izvedenica od imena boginje Hekate — koja je na nebu boginja Meseca, na Zemlji boginja porođaja i omladine, a u podzemnom svetu vladarka podzemnih sila, magije i smrti.

Ovom imenu su srodna imena Tina, Rina, Tia, Kaja, Katja i Kaća, Kata, Kate, Ekatarina, Katrin, Kat.

KASANDRA

Kod nas je ovo ime naročito postalo popularno nakon prikazivanja istoimene serije. Iako je do nas stigno sa španskog govornog područja, ime je grčko (Kassandros, Kassandra) i sastoji se od dve reči: “kazomai”, što znači “blistav, sjajan” i “aner, andros” u značenju “muževa, hrabar”.

U helenskoj mitologiji naziv je jedne od kćeri trojanskog kralja Prijama u koju se zaljubio Apolon i kojoj je dao moć proricanja. Kad mu nije odgovorila na ljubav, kaznio je da u njena proricanja niko ne veruje. Uzalud je proricala propast Troje. Po njoj se neprihvaćena opomena naziva Kasandrin krik.

KARMEN

Karmen je žensko ime najzastupljenije u Španiji. Ima više mogućih značenja od kojih se dva ističu. Po prvom, ime vodi poreklo je od hebrejskog “karmel” u značenju voćnjak, Božji vinograd, a po drugom, ime potiče od latinske reči “carmen” što znači pesma, melodija. Ovo je naziv i starorimske boginje proricanja i rođenja.

KAROLINA / KARLA / KARLO

Ime dolazi od najverovatnije nemačkog imena “Carolina” što je ženski oblik od “Carlo”, tj. umanjenica imena “Carla”. Vodi poreklo iz latinskog “Carolus” koje izvodi poreklo iz starogermanskog “Carimann”, “carl” u značenju “muževan” i “man” u značenju “čovek”. Carl je izvorište za reč kralj (vladarska titula). Dakle, ovo ime se daje deci kojoj se želi da vladaju, da budu iznad drugih.

KLAUDIJA / KLAUDIJE

Klaudija je žensko ime latinskog porekla. Značenje dolazi od latinskog “claudus” sa značenjem: hroma, šepava, nepotpuna. Ime potiče od rimske vladarske porodice. U današnje vreme ovo ime se daje deci misleći na njegovo francusko i englesko značenje po reči “claud” koja označava “oblak” – u smislu onog “ko vedri i oblači”, ko donosi kišu, promenu (vremena), ko je iznad. Oblak je takođe sinonim za mekoću.

KLARA

Klara je žensko ime latinskog porekla. Dolazi od latinsko – italijanskog imena Clara što znači svetla, sjajna, čuvena. Iz ovog imena izvedeno je ime Kjara.

KLEMENTINA / KLIMENT

Ova imena nastala su od latinske reči “clemens” što znači milostiv, blag, smiren.

KOLINDA

Kolinda je žensko ime o čijem poreklu i značenju postoje dva tumačenja, od kojih nijedno nije sa sigurnošću prihvaćeno. Jedno kaže da je engleskog porekla i da je varijanta imena Nikola – u sebi vezuje dve reči “nike” (pobeda) i “laos” (narod). Dakle “pobeda naroda”. Drugo tumačenje tvrdi da je hindu porekla od imena Kalindi i znači reka priroda. Ipak se poreklo i značenje ovog imena zvanično smatra nerazjašnjenim.

KEMAL

Ime arapskog porekla. Značenje imena je – potpunost, savršenost, zrelost. Iz ovog imena izvedeno je ime Kemo, Kemica, Kejmal, Ćemal. Ženski oblik ovog imena je Kemala.

KORNELIJE / KORNELIJA

Ime potiče od latinskih imena “Cornelius” i “Cornelia”. Po rimskoj legendi, Kornelija je oličenje čestite supruge i uzorne majke. Ime do nas dolazi iz više izvora: preko grčkog “Kornelios” u značenju “drenov plod”, iz latinskog “Cornelius” što je bilo rimsko porodično ime, i od reči “cornu” što znači “rog”. Kalendarsko je ime.

KOSANA / KOSAN / KOSANKA / KOSARA

Ova imena su nastala u narodu po reči “kosa”. Može se shvatiti dvojako – kao osoba bujne, lepe kose, ili po glagolu “kositi”, ona / onaj koja / koji kosi. Kosa je takođe simbol zdravlja i mladosti, a u mitu o Samsonu i Delajli, kosa je izvor snage. U mnogim narodima kosa ima mistično značenje i sposobnosti. U našem narodu dugu kosu obavezno imaju vile – bića koja se poigravaju sa smrtnicima, ili im pomažu, ali nisu u potpunosti ni zla, ni dobra bića, već se vode sopstvenim interesima, neznanim ljudima. Od davnina je kod slovenskih naroda prisutna opčinjenost lepom, dugom kosom i kod muškaraca i kod žena.

KOSOVKA

Kosovka je starosrpsko ime. Nastalo je od naziva oblasti Kosovo i označava osobu koja je sa Kosova ili je vezana za Kosovo. Ovo je i idealizovani tip srpske devojke – Kosovka devojka (iz kosovskog ciklusa narodnih pesama), uzet za lično ime. Simbol je vernosti i humanosti.

KONSTANTIN / KOSTA / KOSTADIN / KOSTADINKA / KOŠTANA

Kosta je hipokristika (ime od milja) imena Konstantin i znači “postojan”, “konstantan”. Došlo nam je iz grčkog “Konstantinos”, oblika iz latinskog “Constantinus”, izvornog porekla iz “constans” u značenju “postojan, stalan, čvrst”. Ime je poznatog rimskog imperatora s početka 4. veka koji je prvi primio hrišćanstvo i dozvolio slobodu hrišćanskoj veroispovesti, zbog čega je proglašen za sveca. Otud reč “konstanta” u značenju “postojana veličina”. Kalendarsko je ime. Koštana je verovatno samo varijacija ovog imena i pojavljuje se u istoimenon delu Bore Stankovića.

Po drugom tumačenju, u osnovi mena kao što su Koštana, Kosta…, nalazi se reč “kost”, pa su tako ova imena sinonimi za “onog ko ima jake kosti”, simbol stasitosti i snage.

KOVILJKA

Još jedno biljno i cvetno ime. U našem narodu su ovakva imena veoma česta i daju se deci u želji da budu lepa, nežna, ljupka, prefinjena. Ime vodi poreklo od naziva za bilje “kovilje”. Ono pripada istoj familiji u kojoj su najbitnije biljake za prehranu poput pšenice, kukuruza, pirinča.

KREŠIMIR / KRASIMIR

Ime izvedeno od osnova kresiti (tj. krasiti, krasota) i mir. Značenje imena je “onaj koga krasi mir”. Ime Krešimir je domaće ime složeno od slovenskih osnovа. Ime sadrži u sebi osnovu “mir” koja je veoma zastupljena u mnogim slavenskim imenima. U prenesenom značenju ime je želja roditelja da dete bude spokojno, staloženo, zadovoljno i u miru.

KRSTA / KRSTIVOJE

Ime predstavlja hrišćansko nasleđe i nastalo je po reči “krst”. Krst je glavni simbol hrišćanstva. Kod imena Krstivoje imamo dodatak “voj” koji se odnosi na vojsku, ratovanje, boj – veoma čest nastavak u domaćim imenima. U tom smislu Krstivoje znači “ratnika vere”, ili “onog ko pod simbolom krsta vojuje”.

KRISTIJAN / KRISTINA

Ime je grčkog porekla i izvedeno je iz osnove “Hristos”, “Christos”, što znači hrišćanin.

KRSMAN / KRSMANIJA

Staro slovensko ime. Stari pridev “krsman” u starom značenju “koji krsma, okleva, čeka” a u savremenom značenju “staložen, rasudan, razborit”, uzet je za lično ime.

KRUNA / KRUNICA / KRUNOSLAV / KRUNOSLAVA

Ova imena vode poreklo iz latinskog “coronatus” u značenju “krunisanje”, izvorno iz “corono” u značenju “venac, kruna, krug”. Kod starih Grka i rimljana to je bilo najviše odlikovanje koje se davalo pobednicima na takmičenjima, vojskovođama i zaslužnim građanima.

U imenima Krunoslav i Krunoslava imamo i nastavak “slava”, kojim se samo pojačava značenje prvog dela imena. Može značiti još krunisan slavom, ovenčan slavom i slično.

KUZMAN

Ime potiče od grčke reči “Kosmas”,”kosmos” u značenju ” (svetski) poredak, nakit, čast, ukras”. Postoji mišljenje da smo ovo ime primili posredno iz starobugarskog u značenju “onaj koji je pristojan”. Od ovog imena izvedena su imena Kuzma, Kuzman i Kuzmana.

KARLO

Ime Karlo je staro nemačko ime izvedeno od reči „karal“ što znači „čovek“, „suprug“. Takođe ima i značenje „slobodan“.

KSENIJA

Ime potiče iz grčkog i latinskog “Xenia”, izvornog je porekla iz “euxene” u značenju “gostoljubiva, gostoprimljiva, gostinjski dar”. Kalendarsko je ime.

Poreklo i značenje imena na slovo “L” i “Lj”

LARA / LARISA

Ovo ime može biti skraćena verzija više različitih imena, pa tako ima i nekoliko mogućih značenja. Po jednoj teoriji ovo su varijante imena Laris, sa značenjem “zaštita”. U stvari to je naziv rimskih kućnih bogova koji su bili zaštitnici kuće i kućnog praga.

Po drugom tumačenju, ono potiče od grčke reči “laros” što znači “slatko”.

Po trećem tumačenju ovo su varijante imena Laura, sa značenjem “lovorov list, venac, lovor, lovorike” ili čovek iz Laurentumaa. Po četvrtima, ova imena su skraćenice od imena Klara i Klarisa i po reči koja im je u osnovi “clara” znače “jasna, čista, sjajna”.

LORENA / LORA / LAURA

Ime dolazi od latinskog “Laurentius” što znači “čoveka iz Laurentuma” (mesto u blizini Rima). Takođe postoje tumačenja da ime dolazi od latinskog “aurus”, što znači “lovor, lovorike, venac”, “s lovorovim vencem” kao simbol pobede. Ime je zastupljeno u brojnim varijantama u Evropi i široko se koristi i kao ime i kao prezime. Glavni razlog je poštovanje Svetog Lovre u Rimu u ranijim vremenima.

LEA / LEONA / LEO / LAV / LEON / LEONARDO

Svim ovim imenima je zajednička osnova “leo (leonis)”, što znači lav. Poreklo imena je latinsko, ali je preuzeto iz grčkog jezika. U suštini sva ova imena se odnose na životinju lav i daju se u želji da dete bude zaštićeno od zlih sila i dobije osobine lava / lavice kao što su moć, srčanost i snaga, ali i raskošna lepota.

LEONTINA

Ženski oblik latinskog naziva “Leontinus”. Ime potiče iz grčkog “Leontios” a izvorno iz “leonteios” u značenju “lavlji”. U raznim varijantama rasprostranjeno je u svim evropskim narodima. Kalendarsko je ime.

LAJLA / LEJLA

Na arapskom “layla” znači ” noć, veče “. Ime je najverovatnije preuzeto iz popularne arapske pesničke legende o Medžnunu (značenje: bezuman, lud), tj. o mladiću koji se do ludila zaljubio u Lejlu, kćerku starešine susednog plemena. Priča ” Medžnun i Lejla” je nastala u 7. veku i u arapskim zemljama ima značenje kao i “Romeo i Julija” na evropskim prostorima.

LELA

Pretpostavlja se da je ovo varijacija na ime Jelena, tj. Helena.

LENKA / LENA

Lenka je srpska i češka forma imena Magdalena ili Helena, tj Jelena. U Češkoj je Lenka jedno od najzastupljenijih ženskih imena uopšte. (Pogledati poreklo i značenje imena Jelena i Magdalena).

LUCIJA

Ime je izvedeno od latinske imenice “lux, lucis”, a znači svetlost. Ime se često davalo deci rođenoj u svitaj zore. Lucija bi u prevodu na naš jezik mogla biti isto što i Jasna i Svetlana.

LOLA / LOLITA

Lola je u Engleskoj postalo popularno kao skraćena verzija španskog imena “Dolores”. Dolores je nastalo od latinske riječi “dolor”, što znači “bol”. Pod tim se mislilo na bol koji je Marija, majka Isusova, podnela zbog raspeća Isusa. Ime je popularno prvenstveno u Španiji, ali i u drugim zemljama u oblicima Dolly, Lola i Lolita. Dakle, duboko religiozno ime, uprkos njegovom nestašnom prizvuku u našem jeziku – jer “lola” kod nas označava šaljivdžiju, obešenjaka, komedijaša, šašavka, bećara, vragolana, đavolana…

LIDIJA

Lidija je žensko biblijsko ime grčko-hebrejskog porekla, i ima značenje: rođena od boga i rođena u Lidiji (pokrajini u Maloj Aziji).
Pored toga, na asirskom “luddi” znači ljudi, tako da ovo ime može jednostavno označavati ljudsko biće, od ljudskog roda.

LEONORA

Po jednom tumačenju, ovo ime je varijanta imena Leon, koje u osnovi ima reč “leo”, što znači lav. U tom smislu označava ženu – lavicu, borbenu, srčanu, zaštitnički nastrojenu prema deci…

Po drugom tumačenju, ovo je samo skraćeni oblik imena Eleonora, koje je opet ili varijanta imena Helena i Jelena i tom smislu označava svetlost, ili Alienor, pa u tom smislu označava “stari sever”. Takođe je moguće da dolazi od grčkog “eleos” što znači “milost, saosćanje”.
Po trećem tumačenju, ovo ime je španskog porekla i znači “šteta”.

LUKA

Luka je muško ime grčkog porekla izvedeno od grčke reči “luks”, što znači “svetlost, svetleći, sjaj, oganj, život”. Ovim imenom se u početku označavao žitelj Lucanije, oblasti u Italiji. Neki ga povezuju i sa latinskom rečju “lucus” u značenju šumica, gaj, lug. U Srbiji se ovo ime najčešće daje po Svetom Luki, koji je mnogima krsna slava. Apostol Luka i autor trećeg Jevanđelja u Svetom pismu, bio je poznat kao lekar koji je putovao u pratnji Svetog Pavla.

LAZAR

Ime potiče iz starohebrejskog “el azar”, izvorno iz aramejskog “azarya” u značenju “Bog je pomoć”, “Bog pomaže”. Ovo ime ušlo je u hrišćanski kalendar iako ga nisu nosili ni mučenik ni svetitelj, već dva čoveka iz perioda ranog hrišćanstva, jedan iz Hristove priče o ubogom Lazaru, a drugi Lazar je bio brat mirosnice Marte i Marije. U našem narodu je postalo veoma popularno zbog kulta proslavljenog srpskog cara Lazara Hrebeljanovića, koji se sukobio s Turcima na Kosovu 28. juna 1389. godine i poginuo s većim delom srpskih plemića i vojske. Od ovog imena izvedena su imena Laza, Lazica, Lazo, Laka i Lale.

LEPOSAVA / LEPAVA / LEPOSAV / LEPOSLAVA / LEPOSLAV / LJEPOSAVA / LEPOMIR / LEPANA

Sva ova imena imaju zajednički koren u reči “lepota”, a u zavisnosti od nastavka “sav, slav, sava, slava”, ili “mir” označavaju lepu slovenku, lepog slovena, lepu i mirnu osobu, ili onu koja živi u lepoti i miru, lepoti i slavi, slavlju, poznat / poznata po svojoj lepoti…

LADISAV / LADISLAV

Ladislav je muško ime nastalo od imena Vladisav / Vladislav – spajanjem reči vladati i reči slava.

LINA

Predstavlja nezavisno ime koje je skraćeni oblik imena koja se završavaju sa “-lina”, kao što je Karolina.

Po drugom tumačenju, Lina je žensko ime arapskog porekla. Značenje imena je: nežna, blaga, popustljiva, mekana.

LUNA

Žensko ime latinskog porekla i znači Mesec. Luna je naziv za Zemljin satelit, a u mitologiji predstavlja veoma moćan simbol. Kod mnogih paganskih naroda postojao je kult Meseca, vezan za lov, upravljanje zemaljskim vodama, ali i plodnost, majčinstvo, rat, magiju i onostrano…

LAJOŠ

Lajoš je muško ime, koje najčešće nalazimo među Mađarima. Pretpostavlja se da vodi poreklo od nemačkog imena Ludvig i znači “onaj koji je glasan u boju”.

LISA / LIZA

Značenje ovih imena nije sasvim izvesno. Prema jednom tumačenju, ovo je žensko ime nemačog porekla koje znači “Bog je moja zakletva”. Neki kažu da je skraćeni oblik imena Alisa ili imena Elizabeta, Eliza, Jelisaveta, Jelizaveta.

LJUDEVIT

Po jednom tumačenju, ovo ime je izvedeno od korena “ljudi” i praslovenskog “vit” – gospodin. Postoji i tumačenje po kome ovo ime znači moćan, moćnik.

LJILJANA / LJILJAN / LJILJA / LILIJANA

Ime nastalo po cvetu ljiljanu. Cvetna imena su kod nas veoma česta i daju se deci u želji da budu lepa, ljupka, prefinjena nežna.

Osim toga, ljiljan nosi veoma jaku simboliku. Ova biljka je poreklom iz Egipta i prvenstveno predstavlja čistotu i nevinost, poniznost, posvećenost, vrlinu. Pojavljuje se u grbovima kraljevskih porodica širom sveta.
Grci su verovali da je ljiljan nastao od mleka boginje Here, Zevsove žene. Majsko je cveće, pa se daje i deci rođenoj u Maju.

LJUDMILA

Ime bukvalno znači “ona koja je mila ljudima”. Daje se detetu da bude milo i drago.

LJUBODRAG / LJUBINKO / LJUBA / LJUBINKA / LJUBO / LJUBISAV / LJUBISLAV / LJUBISAVA / LJUBISLAVA / LJUBOSAVA / LJUBOSLAVA / LJUPKA / LJUBICA / LJUBOMIR / LJUBOMIRKA

Imena nastala od glagola “ljubiti”, koji može značiti “celivati” i “voleti”. Daje se deci da budu ljubljena i voljena, ljupka i obožavana.

LJUTICA

Ljutica je muško ime nastalo od osnove ljut. Drugi oblik ovog imena je Ljutiša.

Poreklo i značenje imena na slovo “M”

MARIJA / MARIJO / MARIJAN / MARJAN / MARA / MARICA

Marija je biblijsko ime. Isusova Majka je bila Marija. Upravo s obzirom na nju, Marija je vekovima najraširenije ime u hrišćanskim zemljama, s vrlo mnogo verzija, a često i u sklopu s drugim imenima.

Naš je oblik ovog imena potiče od latinskog izgovora: Maria. U izvornom hebrejskom jeziku je Mirjam. U aramejskom jeziku ime se izgovara Mariam, pa jedno tumačenje kaže da dolazi od reči “mar(a)” – gospođa, uzvišena ili prema staroegipatskoj reči “mry(t)” – ona koju Bog ljubi, koja je voljena.

Drugi tumače da hebrejska reč Mirjam dolazi od hetitske reči (imena) Maria u značenju koja je kao koplje (reč mari, naime, znači koplje).
Reč “mare, maris” na latinskom znači more. Na hebrejskom “mir” znači gorko, a “jam” more, tako da ime Mirjam bukvalno znači “gorko more”.

Drugi oblici ovog imena su Marijela, Marijeta, Marizela, Marijojla, Marijola, Marika, Mariola, Marislav, Marula, Maruša, Maša, Mašan, Mašinka, Marie, Meri, Mia, Ria, Mija i Molka…

MARIO

Ovo je ime stare rimske porodice, a poreklo mu nije sasvim jasno. Jedni ga povezuju s imenom rata boga “Mars” ili “mas” / “Maris” “muški”.

Drugi ga vezuju za biblijsko ime Marija, pa tvrde da su i Marijo i Mario samo muške varijante tog imena. Pogledajte tumačenje za ime Marija.
Imena koja počinju sa “mar-” često se daju deci u primorskim mestima, zbog toga što na latinskom “mare” znači more.

MARIN / MARINA / MARINKO

Imena koja u osnovi imaju reč “mar” (mare, maris) što na latinskom znači more.

MARKO

Poreklo ovog imena nije sasvim izvesno. Postoji teorija po kojoj se ime Marko vezuje za latinsko prezime i ime Marcus. Otud se smatra da je izveteno od reči “mart” i “kos”, što ima značenje “posvećeno Marsu, rimskom bogu rata”. Takođe je moguće da vodi poreklo od imena Martius – što znači jednostavno “rođen u martu”. Otud je ime je često davano osobama koje su bile rođene u mesecu martu.
Moguće je i da ima nekakve veze sa morem, pošto je “mare” na latinskom naziv za more.
Jedno je od najpopularnijih hrišćanskih muških imena, duboko ukorenjenim u svim hrišćanskim narodima.

MARTA

Marta (Martha) je ime hebrejskog porijekla i znači “gospođa” ili “vladarka”. U Bibliji je Marta iz Betanije sestra Lazara.

MARTIN / MARTINA

Ime je izvedeno od rimskog prezimena “Martinus”, ili “Martius”, koje vodi poreklo od rimskog Boga rata – Marsa, po kojem je i mesec mart dobio ime.

MAŠA

Ovo je takođe varijanta imena Marija, tj. njegova skraćena verzija. U Rusiji je zastupljeno više od dvadeset različitih formi imena Marije, a Maša je jedno od najčešćih, ali se u ovoj formi retko daje devočicama danas. Pre se ovako zovu ruske bake od milja, kojima je pravo lično ime u stvari Marija.

MILA

Ovo je varijanta imena Milicа, Milosаvа, Rаdmilа, Ljudmila i slično. Ime je izvedeno od prideva “mio, mili” koja je veoma zastupljena u mnogim slovenskim imenima u značenju “mila i draga”.
Iz ovog pridjeva izvedena u mnoga imena Milica, Milka, Miloš, Milutin, Milan, Milana, Milanija, Milanko, Milanče, Mile, Milen, Milenka, Milenko, Milentije, Mileta, Milika, Milinko, Milkan, Milkica, Milo, Miloica, Miloje, Milojica, Milojka, Milojko, Milonja, Milun, Miluna, Milunka, Miluinka, Milutinka, Milča, Milša, Milja, Miljan, Miljana, Miljenko, Miljko, Miljojka i Minja.

MILIJANA

Ime je izvedeno iz latinskog “Aemilius”, što je bilo prezime jedne veoma ugledne rimske porodice u izvornom znacenju “takmičiti se”. Ime je posle antike skoro potpuno isčezlo, i postalo je opet naglo popularno posle Rusoovog romana „Emil, ili o vaspitanju“ koji je izdat 1762.. Kalendarsko je ime. razne varijante ovog imena su rasprostranjena kod svih evropskih naroda od najstarijih vremena do danas.
Po drugom tumačenju, ovo je samo još jedna varijanta imena Mila, tj. ime nastalo od prideva “mila” i znači draga.

MILKA /MILAN / MILENA / MILANA / MILANKA / MILENKO / MILENA / MILENKA / MILOSAV / MILOSAVA / MILOSAVKA / MILISAV / MILISAVA / MILISAVKA / MILIVOJ / MILIVOJE / MILOJKO / MILOJKA / MIODRAG / MILIDRAG / MILORAD / MILEVA / MILUN / MILUNKA

Sve su ovo imena koja u osnovi imaju pridev “mio” u značenju mio i drag. Neka od njih imaju nastavke “-sav” u značenju slav, kao kod imena Milosav u značenju “onaj kome je slava mila”, ili “ko je drag i slavljen”; neka opet nastavak “-voj”, kao kod imena Milivoj u značenju “onaj koji voli da ratuje”, “onaj ko rado ide u rat”; neka imaju za nastavak reč “rad”, poput imena Milorad, u značenju “onaj ko voli da radi”.
“Mir”, “rad”, “voj”, “slav” i “dar” su najčešći nastavci u domaćim imenima, jer su, pored čistote i lepote, rat i mir, vojna, slava i darovi bili najznačajniji pojmovi i vrednosti u ratničkoj prošlosti ovdašnjih naroda.

MIROSLAV / MIROSLAVA

Prastara slovenska imena sastavljena od reči “mir” i “slava”. Značenje imena je bukvalno “onaj ko slavi mir”.

MIOMIR / MIOMIRA / MIOMIRKA

Imena sastavljena od reči “mir” i “mio”. Značenje imena je ” Onaj kome je mir mio”

MOMIR

Ovo je varijacija na arhaično ime Mojmir i daje se detetu u želji da živi u miru.

MILOVAN / MILOVANKA

Trpni pridev od glаgolа “milovаti” uzet zа lično ime koje ima značenje: “onaj koga miluju, koji je milovan”. Daje se u želji da dete život mazi i da bude voljeno.

MILENTIJE

Postoje dve pretpostavke u vezi ovog imena. Po jednima, ovo je ime samo varijanta imena Meletije – što je ime hrišćanskog svetitelja i znači “brižljiv i radan”. Drugi, pak, smatraju da ime Milentije spada u grupu imena izvedenih iz prideva “mio” i odnosi se na milu i dragu osobu.

MILJAN / MILJEN / MILJKO

Jedni tvrde da se “milj” na početku ovih imena odnosi na pridev “mio” i jednostavno označava dragu i milu osobu. Po drugima ovo ima više veze sa rečju “omiljen, miljenik, milje”. U svakom slučaju nema velike razlike u tumačenju značenja. U oba slučaja, ova imena predstavljaju voljenu i dragu osobu, milu ili čak omiljenu drugima.
Moguće je i da su ovo samo varijacije na imena poput Smiljan, Smiljana i odnose se na cveće smilje, za koje se u narodu verovalo da nikada ne vene, pa u prenesenom značenju ova imena izražavaju želju roditelja da im potomak bude dugovečan, a da glas o njemu bude večan.

MAKARIJE

Ime je grčkog porekla, nastalo od grčke reči “makarios” što znači blažen, srećan.

MANOJLO / MANE / MANOJLE

Manojlo je muško ime nastalo je od grčkog imena Manouel koje je varijanta od Ennanouel, poreklom od starohebrejske reči “immanuel” što znači “Bog je sa nama”.

MINJA

Ime koje se može davati i sinovima i kćerkama, mada na portugalskom “minja” znači “mala devojčica”. Poreklo imena nije sasvim poznato. Neki pretpostavljaju da je samo varijacija na ostala imena koja u osnovi imaju reč “mio”, u značenju mio i drag. Drugi opet kažu da je ovo varijacija na ime Mina – koje opet najverovatnije predstavlja skraćenicu od Emina, Jasmina ili Milena (pogledajte tumačenja ovih imena).

MATEJA / MATIJA / MATIJAŠ / MATEA

Ovo su sve varijacije na starohebrejsko ime “Mattitjah” što u prevodu znači “dаr Božji”.

MAKSIM

Ime je latinskog porekla nastalo od prezimena Maximinianus koje je izvedeno od reči “maximus” što znači “nаjveći”. Kаlendаrsko je ime. Drugi oblici ovog imena su Maksa i Makso.

MONA

Mona je žensko ime. Ovo ime ima više značenja u zavisnosti od porekla. Ime Mona na arapskog znači želja, na engleskom znači mala plemenita osoba, na sanskritskom znači sama, na irskom znači aristokratska osoba, dok na španskom jednostavno znači “lepa”. Ime takođe može biti skrećenica raznih imena kao što su Simona, Monika , Ramona…
Takođe je moguće da proizlazi iz latinskog “monachus” što znači “monah”, “redovnik”, “sveštenik”.

MIONA

Postoje dva uverljiva tumačenja porekla ovog imena. Po jednome, Miona je žensko ime domaćeg porekla od glagola “milovati”, koji je uzet za lično ime, pa znači “ona koja je milovana, mažena”.
Po drugima je moguće da ovo ime dolazi od glagola “miti, umiti, umivati”, pa u prenesenom značenju ovo ime predstavlja umivenu, čistu, svežu osobu.

MAGDALENA / MAGDA

Ime je starogrčkog porekla i znači “ona koja potiče iz Magdale” (mesto na Galilejskom jezeru), ali i znači osobu koja je čvrsta kao kula. Ime je poznato zbog Marije Magdalene, koja je bila bliska učenica i pratilja Isusa. Prvobitno je bilo Marija iz Magdale da bi se vremenom osamostalilo u lično ime.

MAJDA

Majda je žensko ime arapskog porekla. Značenje imena je: sto sa gozbom, trpeza, jelo. Drugi oblik ovog imena je Maida.
Neki ipak ovo ime vezuju za reč “majdan” u značenju “bogat izvor”, “nalazište”, ili “mejdan”, tj. “megdan” u značenju “obračun”, “boj”, “dvoboj”. U oba slučaja se radi o turskim usvojenicama.

MELISA / MELITA

Ime je grčkog porekla i znači “pčela”. (od grčkog mélitta, mélissa), ili “slatka kao med”, “medena”. U grčkoj mitologiji, Melisa je nimfa koja se brinula o Zevsu kad je bio dete. Za ovo ime je na žalost povezana po internetu rasprostranjena priča, da ime potice iz doba ranog komunizma koja glasi ovako: “Tada je nastalo ime Melisa i to od početnih slova u prezimenima Marx, Engels, Lenjin i Staljin”. Priča je iskonstruisana i potpuno netačna. Ime Melisa je u raznim varijantama rasprostranjeno širom sveta.

MIRKO

Kao mnoga slovenska imena, ime je izvedeno je od reči “mir”. Ime je nastalo kao skraćenica imena koje sadrže u sebi ovu osnovu, kao što su Miroslav, Dragomir itd.

MITAR

Ovo je varijanta imena Dimitrije. Ime potiče iz grckog “Demetrios” u znacenju “zemljin rod”. U Srbiji se sveti Dimitrije praznuje i kao krsna slava Mitrovdan. U grčkoj mitologiji, Demetra je boginja žita i plodnosti, negovateljica mladih i zelene zemlje, čuvarka braka i svetog zakona. Od ovog imena su na našem podneblju izvedena su imena Gmitra, Dimitar, Dimitrij, Dimitrija, Dimšo, Dmitar, Dmitra, Mita, Mitar, Mitko i Mitra. U raznim varijantama ime je popularno širom hrišćanskog sveta.

MIJAT / MIHAJLO

Muška imena hebrejskog porekla. Potiču iz starohebrejskog “Micha el” (mi-ka-el) u značenju “jednak Bogu”, “ko je kao Bog”. Po jevrejskom i hrišćanskom predanju tako se zove prvi od sedmorice arhanđela, starešina svih anđela, pobednik nad Luciferom, otelovljenim u obliku aždaje. Drugi oblici ovog imena su Mihael,Mihaela, Mijailo, Mijalko, Mihailo, Mijo, Mijuško, Mika, Mikailo, Mikan, Miki, Mikica, Miko, Miha i Mihana.

MLADEN / MLADENKO /MLAĐEN / MLAĐAN / MLAĐA / MLADENA / MLADENKA

Naše domaće, slovensko ime izvedeno od reči “mlad” koja je veoma zastupljena u mnogim slovenskim imenima u značenju “zauvek mlad, mladolik, čio i vitalan”.

MOMČILO / MOMA / MOMO

Staro srpsko ime. Vodi poreklo od slovenske osnove “momak (momče)” prenosno “mladić, đetić, slobodan, vetropir”. U bukvalnom smislu znači momčina.

MRĐAN / MRĐEN

Mrđan je muško ime nastalo od glagola mrditi se, mrgoditi se. Značenje ovog imena je “mrgud”. Drugi oblik ovog imena je Mrđen, Mrgud, Mrdelja.

MERIMA

Po jednom tumačenju, ovo je varijacija na ime Merjema, Mirjam, što je opet varijacija na ime Marija (pogledati tumačenje imena Marija).
Po drugom tumačenju, ovo ime je arapskog porekla, a značenje mu je “gorka”, “uporna”, ali i “majka Isa (Isusa)”. Drugi oblici ovoga imena su Merim, Mejrema i Merjema.

MILOŠ

Naše domaće, slavensko ime zastupljeno uglavnom među Srbima ali i među Česima, Poljacima i Slovacima a izvedeno je od reči “mil, mio, mili” koja je veoma zastupljena u mnogim slovenskim imenima u značenju “mio i drag”.
Nastavak “-loš” u ovom imenu se verovatno odnosi na reč “milost”, “od milošte” – što znači “od milja, od dragosti”. Tako od milošte za Svetlanu lažemo Ceca, za Gordanu Goca, za Radmilu Rada, od milošte štipamo decu za obraze i slično… Miloš bi u tom smislu bio draga osoba, milostiva, milosrdna osoba.

ZA NASTAVAK KLIKNI OVDJE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *