PORIJEKLO I ZNAČENJE IMENA: PRONAĐITE SVOJE IME I SAZNAJTE ODAKLE POTIČE I ŠTA ZNAČI

Poreklo i značenje imena na slovo “Đ”

ĐORĐE / ĐURĐA / ĐURĐICA / ĐURĐINA / ĐURO / ĐURA / ĐURAĐ / ĐURĐE / ĐURĐIJA

Ime Đorđe je nastalo od imena Georgije koje dolazi od grčke reči “georgos” što znači onaj koji obrađuje zemlju odnosno zemljoradnik. Dolazi od reči “geo” što znači zemlja, i ergo što znači raditi. Ime je sveca Georgija, tj. Sv. Đorđa. koji se slikovitio prikazuje kako ubija zmaja, odnosno aždaju. Ženski oblici ovog imena su Đurđa i Đurđica, muški Đorđo, Dorde…

ĐULIJA / ĐULIJANA / ĐULINKA / ĐULKA / ĐULA

Đulija je žensko ime persijskog porijekla. Ova imena imaju osnovu u persijskom, ali takođe i u turskom jeziku “đul” što znači ruža.

Poreklo i značenje imena na slovo “E”

ELIZABETA / ELIZABET

Elizabeta je veoma staro ime, rašireno po celome svetu. Potiče iz Biblije – tako se zvala majka Jovana Krstitelja.

Koren ovog imena je hebrejski i predstavlja spoj dve reči “Bog i sedmica”. Bog je savršenost, Bog je sedmica, Bog je zakletva. Seba (sedam) je sveta brojka. Preko grčkog (Elisábet) i latinskog (Elisabeth), dolazi do našeg oblika Elizabeta. Neki oblici ovog imena su Elizabeth, Ela, Ella, Eliza, Elisa,. Eliza, Liza, Elza, Izabela, Izabel, Isabela, Isabel, Eli i Elica.

ELVIN / ELVINA / ELVEDIN

Elvin je muško ime arapskog porekla. Izvedeno je od imena Elvedin. Značenje imena je: dobročinstvo vere, poklon, dar. Ženski oblik ovog imena je Elvina.

ELVIS

Elvis je muško ime staroengleskog porekla. Nastalo je spajanjem staroengleske reči Eall (po novome all – što znači sve) i reči wise (što znači mudar). Daruje se deci kojoj se želi mudrost i znanje. Postoje mišljenja da je ime nastalo od starog nordijskog mitološkog imena Alvíss. Ženski oblik ovog imena je Elvisa.

EMILIJA / EMILIJANA

Emilija je žensko ime latinskog porijekla. Značenje imena dolazi od latinske reči “aemula” što znači “takmičiti se” i latinskog prezimena “Aemilius”. Oblici ovog imena su imena Emilia, Emilio, Emilijan, Emilije, Emilia, Emilio, Emil Emilije, Milija, Milijan, Milijana i Milijanko.

EMINA

Emina je žensko ime i potiče od turskog Emine i arapskog Amina. Daje se u želji da osoba koja nosi ovo ime bude poštena, sigurna, poverljiva, časna, verna, čestita. Muški oblik imena je Emin. Drugi oblik ovog imena je Emine. Takođe se ime Amina prevodi i kao “žena mira i harmonije”.

ELEONORA

Eleonora je žensko ime, a postoje različita tumačenja njegovog porekla i značenja. Po jednima ovo ime vodi poreklo od grčkog imena Helena. Vezuje se za grčka imena Elene, Helene. Izvorno “hele” znači sjajna, blistava. Skraćeni oblik ovog imena izvedeno je ime Leonora, drugi oblik ovog imena je Elenora.
Po drugima, ovo ime je izvedeno od imena Alienor. Takođe postoji mišljenje da je izvedeno od germanskog “Aldenor”, što znači “stari sever”. Takođe je moguće da dolazi od grčkog “eleos” što znači “milost, saosćanje”.

EMANUELA / EMANUEL

Ovo ime vodi poreklo iz hebrejskog jezika i znači “Bog s nama”.

ELENA

Vаrijаntа imenа Jelenа. O značenju imena Jelena: Ime potiče iz grčkog “Elene, Helene”, izvorno iz “hele” u značenju “sunčeva svetlost, sjajna, blistava”. Prema helenskoj legendi to je bilo ime najlepše žene sveta, kćerke Zevsa – Labuda i Lede, sestre Kastora i Poluksa. U Homerovoj Ilijadi, lepu Jelenu, ženu spartanskog kralja Menelaja ugrabio je trojanski princ Paris, sin trojanskog kralja Prijama i zbog toga je vođen dugi i krvavi Trojanski rat. Daruje se ženskoj deci kako bi ih krasila božanska lepota.

EDINA / EDIN

Edin je muško ime arapskog porjekla izvedeno od reči “din” koja znači: vera, religija, autoritet. Od njega je izvedeno žensko ime Edina – verna, pobožna.

EMA

Po jednima je ovo ime nemačkog porekla – potiče od nemačkog Emma, što je skraćenica od Emengard, Emenhild… U osnovi ovog imena je pojam “ermanischen, ermen, ermana, irmana” koji znači “velik, sveobuhvatan”.
Po drugima, ovo ime je samo skraćena verzija imena Emilija, ili Emilijana.

ESMA

Ime je arapskog porekla. Značenje imena je – najuzvišenija, najplemenitijeg karaktera, izvedeno od arapskog “Asma” što predstavlja ugled i slavu. Iz ovog imena izvedeno je ime Esmana, Esmina i Esminka.

EGON

Egon je muško ime mađarsko – albanskog porekla. Značenje imena je: snažan mač. Ženski oblik ovog imena je Egona. Iz ovog imena izvedeno je ime Egzon.

EMIR / EMIRA

Emir je muško ime arapskog porekla, izvedeno od arapske reči “amīr” što znači zapovednik, princ, knez, vladar ili vojskovođa. Emir je i plemićka titula u dobrom delu islamskog sveta. Ženski oblik ovog imena je Emira. Iz ovog imena izvedeno je ime Emro, Emar.

ENA

Po jednom tumačenju, ime Ena je skraćenica od imena Irena – grčki Eirene. Po grčkoj mitologiji, ona je boginja mira, kći Zevsa i Temide, najmlađa Hora. Grčka reč eiréne znači mir. Muški oblik ovog imena je Eno.

Po drugom tumačenju ovo ime je samo hipokoristika (ime od milja, varijanta imena) imena Enesa. Na keltskom jeziku Enesa ima značenje “strastvena ili vatrena”. Na irskom ima značenje “zahvalna”.

EVA

Biblijsko ime. Potice iz starohebrejskog Hawwa u značenju živo biće. Po starozavetnom mitu, Eva je prva žena i žena prvog čoveka na svetu – Adama, stvorena od njegovog rebra, pramajka čovečanstva, odnosno majka svih živih.
Moguće je da je ime Eva i hebrejski oblik imena hetitske boginje Hebe. Popularno je u vecini zapadnoevropskih naroda od najstarijih vremena do danas. Od ovog imena izvedeno je ime Evica.

Poreklo i značenje imena na slovo “F”

FILIP / FILIPA

Ime Filip ima latinsko i grčko poreklo. Potiče od latinskog oblika Philippus, ali i od grčke složenice Filipos: fileo znači volim, a hippos – konj. Filip je, dakle, onaj koji voli konja, ljubitelj konja, prijatelj konja.
Popularno je u svim jezicima hrišcanske civilizacije, zahvaljujuci tome što se tako zvao jedan od dvanaestorice Hristovih apostola. Najranije poznati Filip bio je makedonski kralj, otac Aleksandra Velikog, a za njim još nekoliko vladara anticke Makedonije. Iz Francuske, gde se više srednjevekovnih kraljeva tako nazivalo, ime se raširilo po zapadnoj Evropi.

FRANJO

Franjo je pohrvaćeno latinsko ime Franciscus (italijanski Francesco). U osnovi ovog imena je starofrancuska reč “franc” što znači slobodan. Iz istog je izvora ime germanskog plemena Franci, koje u 5. vijeku osvaja rimsku provinciju Galiju (danas Francuska) i tu osnivaju jaku državu. Ime je u hrišćanskom svetu postalo poznato po Franji Asiškom, osnivaču franjevačkog reda.

FRIDA

Frida je žensko ime evropskog porekla, najverovatnije nemačkog. Značenje imena je mir, zaštita.

FATIMA / FATA

Ime je arapskog porekla. Značenje imena je “sprečavanje ili odvajanje nečega” ili “ona koja odbija dete od dojenja”, ili “zaštitnica deteta, ona koja se suzdržava”. Fatima se zvala najmlađa kći Muhameda.

Na latinskom i grčkom jeziku označava sudbinu, ono što je suđeno da se dogodi. Tri Fate, tri suđaje su te koje, po paganskom verovanju, dočekuju novorođenče i određuju mu sudbinu, kakav će život voditi. U tom smislu Fatima može biti ta koja odlučuje o (svojoj) sudbini, ona kojoj je suđeno da se rodi, ili čak babica – ona koja dočekuje novorođenčad, preseca pupčanu vrpcu i uvodi ih u svet.

FIKRET / FIKRETA

Ime je arapskog porekla. Značenje imena je – misao, ideja, pojam, utisak.

FAHRETA / FAHRET

Značenje imena Fahreta na arapskom jeziku je: slava, veličina, sjaj, ponos. Skraćeno: Fahra.

FADIL / FADILJ / FADILA

Ime je arapskog porekla. Značenje imena je – izvrstan, odličan, zaslužan, istaknut.

FARAH

Ime je persijskog porekla, a znači “sreća”, “vedrina”. Na turskom “ferah”, koji po nekim tumačenjima može takođe biti koren imena, znači “osvezenje”, “sreća”. Farah može biti i žensko a i muško ime.

FARIS / FARISA

Ime Faris na arapskom jeziku znači: junak, vitez, jahač, konjanik. Drugi oblici ovog imena su Fariz, Feriz, Feris.

FARUK

Muško ime Faruk na arapskom jeziku ima značenje: uviđavan, onaj koji strogo razlikuje istinu od laži.

Poreklo i značenje imena na slovo “G”

GORDAN / GORDANA / GORDANKA

Ime Gordan je varijanta od crkvenog Gordije, našeg oblika iz grckog “Gordianos – Gordias” što je bilo ime cara Frigije. Gordan je muško ime grčkog porijekla. Dolazi iz grčkog Gordianos ili latinskog Gordianus što je bio naziv glavnog grada Gordijum drevnog maloazijskog kraljevstva Frigije uz koje se vezuje legenda o Gordijevom čvoru.

Po predanju, Aleksandar Veliki je macem presekao Gordijev čvor – čvor koji je zavezao kralj Gordije na kolima kralja Mida i proprekao da ce onaj koji ga razreši zavladati svetom.
U narodnoj tradiciji ovo ime dovedeno je u vezu sa pojmom “gordost”, pa se zbog toga veruje da je nastalo na domacem tlu. U narodnoj svesti oličava gordu, dostojanstvenu, ponosnu osobu. Skraćena verzija je Goca.

GVOZDEN / GVOZDENKA / GVOZDENIJA

Ovo je slovensko, zaštitno ime. Pridev “gvozden” uzet je za licno ime. U prošlosti uopšte nije bila retkost davati deci ovakva imena koja za funkciju imaju da zaplaše zle sile i oteraju zle duhove i crnu magiju. Ono je sinonim za čvrstoću, otpornost.

GORAN / GORANA / GORJANA / GORANKA / GORICA

Staro slovensko ime koje vodi poreklo od reči “gora” (šuma, planina). U prenesenom značenju predstavlja osobu rođenu, ili nastanjenu u šumi, na planini, brđanina, planinca. Sinonim je golemosti i snage.

Ovo ime Vuk Karadžic ovako objašnjava: “tako najviše prozovu onoga koji se rodi u planini kod stoke”. Smatra se da je u dalekoj prošlosti izvedeno od Gorislav. Postoji mišljenje nekih etimologa da mu se poreklo naslanja na ime Georgije. Od ovog imena izvedena su imena Gora, Gorana, Gore, Gorica i Gorjanka.

GLIGORIJE / GLIGOR / GRIGOR / GREGOR / GREGORIJE / GRIGORIJE

Muško ime grčkog porijekla. Označava onog ko je oprezan. Još neke varijante su imena Gliga, Gliša, Glišo, Grga, Grgo i Grgur.

GABRIJEL / GABRIJELA / GAVRILO

Ovo ime je kod nas došlo iz italijanskogskog jezika. Izvedeno je od hebrejskog imena Gabrijel u značenju “Bog je moja snaga”. Daje se po biblijskom arhanđelu Gavrilu koji je u Bibliji drugi od sedmorice arhanđela za saopštavanje božijih poruka smrtnicima. Varijante ovog imena su poznate i popularne u skoro svim evropskim i bliskoistocnim jezicima. Preuzeo ga je i islam u arapskoj varijatni Gabrail – Džebrail, Džibril.

GOJKO

Staro slavenosrpsko ime sa korenom u reči “goj” što znači “miran”. Smatra se da je u dalekoj prošlosti izvedeno od imena Gojomir ili Gojislav. Ženska varijanta ovog imena je Gojka.
Reč “goj” u Bibliji takođe označava narod, ali i pagane, na hebrejskom označava one koji nisu jevreji (u pogrdnom smislu). Tako ovo ime može prosto značiti “narodni čovek”, “čovek iz naroda”, ili “paganin”.

U novije doba se ime vezuje i za pojam “gojiti”, “hraniti” i u tom smislu se daje detetu sa željom da živi u blagostanju – debljina, gojaznost, podgojenost se vezivala za zdravlje, lepotu i bogatstvo.

GEORGIJE / GEORGINA

Georgije je muško ime grčkog porekla i označava onog ko obrađuje zemlju, zemljoradnika. Dolazi od reči “geo” što znači zemlja, i ergo što znači raditi. Pojavljuje se u raznim narodima i jezicima, prvobitno kao Georgios i Giorgos . Na toj osnovi, nastala su i imena Georgije i Georgi. Kod Italijana je dobilo oblik Đorđo. Engleska varijanta ovog imena je Džordž, Nemačka Georg, Španska Horhe. Kod nas se veoma često javlja u oblicima imena Đorđe, Djuro, Đuro, Đole, Djole, Đurađ te ženskim oblicima Đurđija, Đurđa, Đurđica, Georgina, Georg, George i drugim. Ime je hrišćanskog sveca Sv. Georgije, tj. Sv. Đorđe.

GLORIJA / GLORIA

Ovo je ime koje vodi poreklo od latinskog imena Gloria. Značenje mu je slava, čast, lovorike, pobeda i moć. U prevodu na naš jezik ovo ime bi moglo odgovarati imenu Slavica, Slavka…

GROZDANA / GROZDAN / GROZDANKA / GROZDA

Stara slovenska imena. Vode poreklo od reči “grozda” koja označava vinograd, koren, grožđe. Još neke varijante ovih imena su Grozdanija i Grojana. Ime je simbol plodnosti, bogatstva, raskoši, divote, blagostanja, ali i opijenosti, blesavluka, slasti.

GOSPAVA

Staro žensko ime koje je domaća tvorevina. Izvedeno je od reči “gospa” i odnosi se na gospođu, ali može imati i drugačiji smiso. Za boga takođe kažemo “Gospod”, tako da se ime Gospava može tumačiti kao božja, od boga i posvećena bogu. S druge strane, imamo reči poput “gospodski, gospodar” koje označavaju moć, vlast, autoritet, bogatstvo.
Drugi oblici ovog imena su Gospojina i Gospojinka.

GORČIN

Staro ime s našeg podneblja izvedeno od osnove prideva “gorko”, “gorčina”, “gorak”. Davlao se deci da ih se zaštiti od zlih duhova. Drugi oblik ovog imena je Gorčilo.

GRADIMIR / GRADIMIRKA

Staro slovensko ime složeno od pojmova “graditi” i “mir”. U prenesenom značenju ime je želja roditelja da dete bude spokojno, staloženo, zadovoljno i mirno i da bude mirotvorac, onaj koji miri i spaja ljude.

GRADISLAV / GRADISLAVA

Ime doslovno znači “Onaj/Ona koja/koji gradi slavu”. Daruje se onome kome se želi uspešan i bogat život, uticaj, popularnost, slava i moć. Slava je takođe reč koja se može koristiti u svrhu pozdrava, obraćanja, najčešće upućenom nekome uzvišenom. U tom smislu ova imena se mogu odnositi na onog koji spaja ljude i radi na svom uzdizanju. Slava je i slavlje, pa se tako ovo ime može odnositi na onog ko ljude zabavlja i čini ih srećnim, priređuje mnogo slavlja – što u prenesenom značenju može biti da živi u blagostanju.

GOSTANA

Ime gostana izvedeno je od reči “gost”, “gostiti”, “ugostiti”. Daje se detetu sa željom da postane dobra domaćica, ali i rado viđen gost.

GOSTIMIR / GOSTIMIRKA

Značenje imena dolazi od imperativa gosti (od gostiti) i mir. Ovo je naše domaće ime složeno od slovenskih osnovа. Sadrži u sebi osnovu “mir” koja je veoma zastupljena u mnogim slovenskim imenima. U prenesenom značenju ime je želja roditelja da dete bude spokojno, staloženo, zadovoljno, gostoljubivo i u miru. Da je mir i blagostanje glavni gost u njegovom domu.

GRADIŠA

Gradiša je staro ime. Sastavljeno je od dve reči koje se međusobno prepliću. S jedne strane imamo reč grad, a odnosi se na onoga koji je iz grada, ili koji nešto gradi. Drugi oblik ovog imena je Grada. S druge strane imamo reč “radi”, “radiša”, “raditi” – koja upućuje na vrednog i radnog čoveka.

Poreklo i značenje imena na slovo “H”

HANA

Hana je žensko ime a nastalo od nemačkog imena Hanne, a izvorno je hebrejskog porekla. Potiče od reči “Hanna” što znači milost.
Takođe postoji tumačenje da je ovo ime tursko persijskog porekla sa značenjem: carica, vladarka, ali i razumevanje, iskusna i pametna žena. Drugi oblik ovog imena je Hena, Hanadi, Hanuša, Hanna i Hankija, Hanija, Hanka, Hanuša, Hanča. Može biti i hipokoristika (ime od milja, varijanta imena) od Hanifa, Hanuma, Ilhana, Rejhana, Umihana.

Takođe postoji i tumačenje da je ime nastalo od naziva biljke “kana”, koja se koristi za farbanje kose i ukrašavanje tela.

HELENA

Helena je izvorno grčko ime: Heléne, prema grčkoj reči heláne, heléne, znači baklja, sjaj, blistavost. U grčkoj mitologiji Helena je kći Zevsa i Lede. Homer u Ilijadi peva o njoj kao o lepoj Heleni ženi kralja Menelaja, koju otima trojanski kraljević Paris, što je bilo povod za trojanski rat. Drugi oblici ovog imena su Helen, Elena, Jelena, Jelenica, Jelenka, Jecka, Jeka, Lela, Lena, Lenka i Lenče.

Ime “Helios”, grčkog boga sunca, takođe ima iste korene i označava svetlost, bleštavilo, blistavost.

HAJDANA

Hajdana je žensko ime turskog porekla. Značenje imena je sjajna, svjetla, jasna, srećna. Muški oblik ovog imena je Hajdan. Drugi oblik ovog imena je Hajdina.

HARIS / HARISA

Značenje imena Haris na arapskom jeziku je: čuvar, ratar, lav.

HRVOJE

Ime je u potpunosti hrvatskog porekla. Naziv za čoveka hrvatske narodnosti uzet je za lično ime. Od ovog imena izvedeno je ime Hrvoj.

HASAN / HASANA

Ime je arapskog porekla. Značenje imena je lep, lepotan, divan, ljubak.

HILDA

Žensko ime nemačkog porekla. Značenje imena je: zaštitnica.

HAJRUDIN

Ime je arapskog porekla. Značenje imena je dobrotvoran, izvrstan u veri, sreća vere, dobro vere. Ženski oblik ovog imena je Hajrudina. Skrćeni oblik ovog imena je Hajro. Iz ovog imena izvedeno je ime Ajrudin, Hajruš, Hajruša, Hajradin.

HANKA

Hanka je žensko ime arapskog porekla. Značenje imena je: razumevanje, iskusna pametna žena. Iz ovog imena izvedeno je ime Hankuša.

HRANISLAVA / HRANISLAVKA / HRANISAV / HRANISAVKA / HRANISLAV

Staro slovensko ime sačinjeno od dve reči: “hraniti” i “slava”. Datira verovatno još iz praslovenskog doba. Davalo se detetu sa željom da postane hvaljen, čovečan, poznat.

HRISTOSLAV / HRISTOSLAVKA

Ime je nastalo od spajanjem grčkog naziva za hrišćanina (Hristos), ili imena Isusa Hrista sa rečju “slav” koja može predstavljati slavu, pozdrav uzvišenom, ili pripadništvo slovenskom narodu, slav, sloven, slovenske krvi. U prvom smislu ime može značiti “slava Hristu”, a u drugom smislu značenje imena je “Sloven hrišćanin”, “Sloven hrišćanske vere”.

HRISTIVOJE / HRISTIVOJ

Ovo ime predstavlja spoj grčke reči “Hristos” što znači “hrišćanin” i nastavka “voj”, “voje” što može da se odnosi na vojevanje, ratovanje, bitku. U tom smislu se smatra da je nosilac ovog imena božji ratnik, borac za boga i hrišćenstvo. Razne varijante ovog imena su veoma zastupljene u celom hrišćanskom svetu.

HRANIŠA

Ime koje vodi poreklo od glagola hraniti. Daje se detetu sa željom da mu u životu ništa ne fali, da je uvek dobro nahranjeno i zbrinuto, ali i da ume da se brine o drugima.

HRASTIMIR

Slovensko ime sačinjeno od reči “hrast” – što je sveto drvo u slovenskoj mitologiji, ali i u hrišćanstvu, i reči “mir”. Označava želju roditelja da im sin bude miran, pobožan i mudar čovek, stub okupljanja porodice ( kao što su se nekada seljani okupljali oko osveštanog hrasta). Hrast je i simbol snage, opstanka, hrabrosti, junaštva i časti.

HALID

Ime je arapskog porekla. Značenje imena je – trajan, krepak, snažan, čio, večan.

ZA NASTAVAK KLIKNI OVDJE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *